БРОНЗ ЗА ПГ ПО ТРАНСПОРТ – РУСЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО „НАЙ-ДОБЪР МЛАД АВТОМОНТЬОР И ВОДАЧ НА МПС“

На 25 и 26 март 2022 г. се проведе регионалният кръг от Националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ в Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост гр. Добрич. Организатор на състезанието е Министерството на образованието и науката със съорганизатор: „Интер Карс България“ ЕООД.
Професионална гимназия по транспорт-Русе бе представена от учениците Планимир Стефанов и Иван Здравков от 12 клас и Велислав Бенев от 11 клас с ръководител инж. Тодор Жеков, които показаха както своите личностни качества, така и умения за работа в екип, формирани в процеса на обучение.
В крайното отборно класиране ПГ по Транспорт – Русе заслужи третото място, както и бронзовото отличие за най-добър млад автомонтьор. Наградени бяха както с купи и медали, така и с предметни награди от спонсора на състезанието „Интер Карс България“ ЕООД.
В надпреварата взеха участие 13 отбора от Североизточния регион. Всеки отбор е съставен от трима състезатели. Участниците демонстрираха своите знания и умения на два етапа:
І етап – Теория
• теоретичен тест по специалността
• теоретичен тест за водачи на МПС
ІІ етап – Практика
• практическо задание за майсторско управление на МПС
• практически задания за най-добър млад автомонтьор.
Теоретичният тест по специалността се състои от 30 въпроса от изучаваното учебно съдържание по учебните предмети по устройство, обслужване и ремонт на МПС, а теста за водачи на МПС включва 45 въпроса – решаване на листовка. Тестовете се генерират и оценяват в компютърен вариант.
Практическото задание за майсторско управление на МПС се изпълнява индивидуално по зададено състезателно трасе с елементи – влизане и излизане от квадрат със смяна на посоката, перпендикулярен паркинг маневра, странично паркиране на заден заход, тунелно влизане назад- напред, движение по крива на заден и преден ход и спиране на определено място – финал.
Практическото задание за най-добър млад автомонтьор се изпълнява на четири работни поста – регулиране на преден мост на автомобил, колела и гуми, спирачна система и осветителна и светлинна сигнална система.
Благодарим на всички участници, на ръководителя и преподавателите, участвали в подготовката на отбора и им пожелаваме бъдещи успехи.
Публикувано в Обяви. Постоянна връзка.