Проект BG05SFPR001-1.001-0001 „Успех за теб“

Проект BG05SFPR001-1.001-0001 „Успех за теб“ се реализира по Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Стойността на проекта е над 150 млн. лв.

В рамките на проекта ще бъдат провеждани различни форми за интензивна работа с родители на ученици от уязвими групи за повишаване на гражданските и социалните им компетенции по отношение на развитието и възпитанието на децата им. Също така съвместни дейности и инициативи с родители ще допринесат за формирането на положителни нагласи спрямо образователния процес.

Акцент при дейностите, свързани с допълнителна подкрепа за личностно развитие на ученици със специални образователни потребности (СОП), в риск, с хронични заболявания и изявени дарби за трайно приобщаване в училищното образование, се поставя върху насърчаването и разгръщането на потенциала на учениците от начален и прогимназиален етап.

Друг акцент е използването на алтернативни модели за подпомагане на подготовката на учениците за участие в пленери, в национални и международни конкурси, олимпиади и състезания. Има възможност да се осигури оборудване за специализирани кабинети, на специализирани дидактически материали, методики, специални учебни програми за допълнителна подкрепа.

Допълнителните обучения за обща подкрепа за достъп и трайно приобщаване в училищното образование са предвидени за ученици от I до XII клас, за които има риск да напуснат образователната система, срещат системни трудности и са с пропуски по даден предмет или по няколко учебни предмета.

Провеждането на занимания по интереси, междуучилищни дейности и кариерно ориентиране и консултиране за обща подкрепа в училищното образование също е дейност, от която ще се възползват класираните училища. Целта на заниманията по интереси е да се стимулира развитието на личностните качества, социалните и творчески умения и изяви на способностите на учениците в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта, глобалното, гражданското, здравното и интеркултурното образование, образованието за устойчиво развитие.

Междуучилищните дейности, които ще се провеждат с ученици от две или повече училища под формата на състезания, конкурси, дебати и други форми, ще дадат изява на учениците, ще повишат мотивацията им, а също ще осигурят споделяне и популяризиране на добри педагогически практики.

Кариерното ориентиране и консултиране е насочено към ученици от уязвими групи от прогимназиалния етап на образованието (V-VII кл.) , като целта е те да бъдат мотивирани да продължат образованието си и успешно да се реализират на пазара на труда. Акцент се поставя и на квалификацията на педагогическите специалисти, включително и за назначени скоро в системата учители, както и обучения на непедагогическия персонал, сред които образователни медиатори и социални работници, за подпомагане на обучението в съответствие с одобрени програми за професионалното и кариерното им развитие. Образователните медиатори, които са назначени в класираните училища до 30 юни 2023 г. включително, ще продължат работата си, като по проекта са осигурени средства за възнаграждения.