1-ви Ноември

1-ви Ноември е важен ден в българския празничен календар. Един ден, който да ни напомня за миналото, но и да ни сочи пътя към бъдещето. Ден, в който отдаваме почит на будителите, превели ни през времето на страданието, болката и безпросветността, за да бъдем днес смели, горди, мечтаещи и изпълняващи мечтите си – за да бъдем българи

В годините след освобождението от османска власт много българи желаят да отдадат почит на дейците на националното освобождение, на писателите и революционерите, отдали силите и живота си за свободна България. Оттам се заражда и идеята за избор на ден, в който да се отдава почит на народните будители. Всепризнат патрон на българското будителство е Св Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава ето защо и денят на неговото почитане се превръща и в официален ден за почит към българските народни будители, ден за отдаване на почит към паметта големите българи, далечни и близки строители на съвременна България.

Днес строителите на младата българска държава не са забравени. Първи ноември продължава да ни напомня, че за да ни има нас, някой друг вече е извървял труден и мъчителен път.

Затова и свеждаме глава пред святото дело на Св. Иоан Рилски, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, Раковски, Ботев, Каравелов, Вазов, Левски и стотиците техни следовници, издигнали високо факела на просветата, културата, напредъка и развитието.

На този ден ученици от ПГ по транспорт заедно със свои преподаватели, поднесоха цветя пред паметници на видни наши възрожденци и почетоха паметта на делата им.

Публикувано в Обяви. Постоянна връзка.

Вашият коментар